НОИ с важна новина за пенсиите и парите за безработица, бременност и раждане

Можете да споделите с приятели от тук:

523,04 лв. минимална пенсия от 1 юли 2023 г., максималната пенсия остава 3400 лв. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година, с който „По света и у нас“ разполага.

Минималната заплата остава 710 лева, не се предвижда промяна на обезщетенията за безработица. Минималното обезщетение остава 18 лв., а максималното 85,71 лв. на ден.

Увеличението на пенсиите от 1 юли следващата година ще е по т.нар. швейцарско правило и се предвижда да е 12%. Така средната пенсия догодина ще достигне малко над 792 лева.

Разходите за пенсии догодина ще скочат с 23% и ще надхвърлят 19 млрд. лева. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 710 лева. Не се предвижда увеличаване на социалните осигуровки.

Не изпускай тези оферти:

Очаква се утре Надзорният съвет на НОИ да разгледа проектобюджета на Държавното обществено осигуряване

Втората сила в НС – „Продължаваме промяната“, предлага промяна в швейцарското правило, която вече бе приложена при преизчислението на пенсиите през октомври. Партията е внесла текст, който предвижда пенсиите да се осъвременят от 1 юли 2023 г. с процент, равен на по-голямото от 100% ръста на осигурителния доход или 100% индекса на потребителските цени. Сега правилото е 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени.

БСП предлага две преизчисления за 2023 г. За януари иска да се направи ново преизчисление на пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., което да компенсира различните проценти за всяка година осигурителен стаж, като ги изравни за всички пенсии на 1,35.

Този коефициент бе основата на първото преизчисление на пенсиите – от Коледа 2021 г., но за октомврийското преизчисление пенсиите бяха върнати към правилата, които са действали към отпускането им и така увеличените пенсии се оказаха с по-нисък коефициент (от 1 до 1,35). Сега Левицата признава грешката си от тази година и иска ново преизчисление, за да се изравнят правилата за всички пенсии. За 1 юли Корнелия Нинова и колегите й предлагат още едно преизчисление – с осигурителния доход за 2021 г., като то трябва да е за пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 г.

ДПС предлагат за действителен стаж да се признават и периодите на наборна военна служба и периодите на лишаване от свобода за репресираните. Казармата и сега се признава за осигурителен стаж, поради което се брои за хората с редова пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя обаче не влиза в стажа на хората, които чакат до почти 67 г. да се пенсионират заради недостатъчно отработени години. Сега с промяна на дефиницията за действителен стаж те ще се изравнят с другите условия за пенсиониране.

 

ДРУГИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

– да се дава еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 10 минимални заплати за работещи родители;

– помощта от 300 лв. за започване на училище за първокласници да се разшири и за втори, трети и четвърти клас.

Не изпускай тези невероятно изгодни оферти:

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате: