ЕК решава: Пътуваме из света само с европейски сертификат за ваксинация срещу К-19

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е изпратил писмо до председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, с което призовава за въвеждане на удостоверение за ваксинация с цел улесняване пътуването между страните членки на общността. Това съобщават “Ройтерс” и АФП.

Според информацията гръцкото правителство предлага в писмото въвеждане на сертификат на ЕС за “улеснение на свободата на движение на хора, които са били ваксинирани срещу COVID -19″, пише вестник “Катимерини”.

“Спешно трябва да се постигне съгласие как трябва да бъде оформен сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет от всички страни членки”, посочва Мицотакис и изразява надежда този въпрос да бъде повдигнат на срещата на високо равнище на ЕС на 21 януари.

Гръцкият премиер посочва, че макар да звучи просто, опитът от изготвянето на общ формуляр за локализиране на пътници е показал, че има спешна нужда от мобилизация на равнище ЕС за придвижване на въпроса.

Мицотакис отбелязва, че възстановяването на свободата на движение е основен приоритет и това трябва да стане възможно най-скоро.

Премиерът уточнява, че Гърция няма да направи ваксините задължителни или ваксинирането да стане предварително условие за пътуване, но отбелязва, че хората, които са били ваксинирани, трябва да бъдат свободни да пътуват.

Според него сертификатът също така ще подтикне хората да се ваксинират.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook