Гълъб Донев: Скоро добавяме към пенсиите големи бонуси, ще помагаме

Можете да споделите с приятели от тук:

С 12,5% се увеличават средно пенсиите от 1 октомври. Това обяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, предаде БГНЕС.

 

От думите му стана ясно, че 431 000 пенсионери над 65 г., които взимат пенсия под линията на бедност от 369 лв., ще получават добавка.

“Няма да има пенсионер, който да получава пенсия под линията на бедност”, обяви той.

Ние разработихме мярка, която има огромно значение за 431 000 пенсионери, които получават доходи под линията на бедност да бъдат допълнени през социалното подпомагане, уточни вицепремиерът и добави, че за целта те трябва да подадат заявление в Агенцията за социално подпомагане. „Добавката от 50 лв. ще бъде инкорпорирана в размера на получаваната една или повече пенсии или добавките към пенсиите“, посочи той и добави, че 27-28% от пенсионерите живеят в риск от бедност, докато в ЕС това равнище е около 17-18%.

Вицепремиерът уточни, че увеличение ще получат всички пенсионери, без изключение и увери, че няма да има пенсионер, който да получава месечен доход под прага официалната линия на бедност от 369 лв.

Донев каза, че увеличението на пенсиите няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане и уточни, че около 230 000 пенсионери получават енергийни помощи.

„С 5,6% е вдигната месечната помощ за енергийно подпомагане. Освен, че отразяваме темпа на нарастване на цените на тока, запазваме и всичко ноова, което пенсионерите ще получат като увеличение от 1 юли с 5%. Това доведе и до увеличаване броя на лицата, които ще получат енергийно подпомагане през отоплителен сезон 2021/2022“, обясни той.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате: