Русия официално: България е била съюзник на Хитлер, окупирала е Македония

Можете да споделите с приятели от тук:

Мнение за сегашното състояние на руско-българските отношения изказа и сенаторът Алексей Пушков

Той пише“ Не бива да се забравя, че в годините на Втората световна България е била съюзник на Хитлер“.

Говорителят на руското външно министерство, както и руски сенатор напомниха в четвъртък, че България се е сражавала на страната на нацистка Германия, пише dnevnik.bg.

На редовния брифинг на 29 април Мария Захарова каза на въпрос за това навлизат ли в безизходица отношенията с България – но без да посочи конкретна държава – следното:

„На действия, които носят или неприятелски характер, или враждебен, или явно говорят за някакво неправно, неравноправно, неадекватно отношение към изграждането на контакти и връзки, ние даваме отговор. Но нашата принципна позиция в отношенията с другите страни винаги е била ясно обозначена.“

Отговорът бе предшестван от друг въпрос – да коментира вярно ли е, че руското посолство в Скопие настройва македонците срещу България, след като на 18 април е публикувало в „Туитър“ съобщение, в което се отбелязват 80 години от датата, на която „България, тогавашен съюзник на фашистка Германия, нападна Македония“.

След допълнение, че „два месеца след това нацистите нападнаха СССР“ в туита се казва: „Вечна слава на руснаците, македонците и другите храбри воини, които се бориха с нацистката чума! Смърт на фашизма!“

Захарова не споменава, че въпросният туит просто не е коректен, тъй като през 1941 г. не е имало Македония, а Кралство Югославия. Според нея в този туит „се привеждат изключително факти и поради това едва ли е уместно изобщо да се дават някакви емоционални оценки; повтарям – там има само факти“.

След това тя напомни, че посолството в Скопие достатъчно е пускало туитове и за това, че „в заключителната фаза от Втората световна война България се е сражавала на страната на Червената армия, а ген. Владимир Стойчев е участвал на Парада на Победата през 1945 г. на Червения площад“. Ние често напомняме за това в социалните мрежи, за разлика от сегашните български власти, допълни Захарова.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате: